Artist statement

Artist statement – Jelle IJntema

Mijn werk als kunstenaar komt uit een behoefte om mooie dingen te zien, mee te maken, te voelen, vast te leggen en te delen. Momenten die een bepaalde schoonheid en emotie in zich dragen die anders mogelijk niet gezien en/of erkend wordt. Om verbindingen te leggen in mijzelf en tussen mij, de geportretteerde en de toeschouwer. Verbindingen die ik als wezenlijk beschouw.

Het avontuur van iets nieuws ontdekken, de successen en mislukkingen, het op zoek gaan naar en niet precies weten wat je tegenkomt is wat mij energie geeft. Of het nou gaat om werk te maken op basis van de verkenning van mijn eigen emoties, die van een ander of van een landschap; elke ontdekking is mij waardevol. Een proces waarin het voor mij niet draait om het meest perfecte plaatje, maar om dat beeld wat het beste een gevoel overbrengt. De meeste zeggingskracht heeft. Het beste iets van onze buiten en onze unieke binnenkant laat zien. van de vele gezichten in ons, van wat er onder de oppervlakte gebeurt. Een zoektocht naar de diversiteit van onze emoties; in de wetenschap dat we die emoties we allemaal (kunnen) voelen.

Door deze op verschillende manieren te ontdekken, vast te leggen en te delen maak ik deze wereld zichtbaarder en toegankelijker. Opdat we er samen over kunnen praten, we samen erkennen dat we in basis niet veel van elkaar verschillen, we voelen allemaal, misschien niet hetzelfde, maar we voelen allemaal.

Om ervoor te zorgen dat mijn werk aan dat gesprek kan bijdragen, een unieke zeggingskracht heeft zoek ik bij het maken enerzijds naar een bepaalde toegankelijkheid, naaktheid en directheid; in mij, in de mensen waarmee ik werk en / of in het landschap wat ik vastleg. Anderzijds zoek ik naar een zekere afstand om zo een beeld, gedicht of kunstwerk kneedbaar te laten voor de kijker. Zodat er een eigen interpretatie kan plaatsvinden. Kunst maken om te laten zien, te laten ervaren, te erkennen, te vieren en om met compassie een plek te geven aan alles wat wij in onszelf dragen en voelen. Wat in eenieder van ons te vinden is; de kunstwerken die we allemaal zijn. Hoe dat vertrekpunt ruimte geeft voor een goed gesprek.

Mijn werk is ook daar een eerbetoon en oproep daaraan: samen in gesprek komen en blijven, samen leven.

Jelle

Menu