Tijd voor een goed gesprek?

Wanneer luisterde jij voor het laatst
naar het verhaal een onbekende?

In een wereld die we zo vaak via het scherm van een telefoon, tablet, computer of tv beleven gaat de werkelijke wereld vaak aan ons verloren. Een wereld waarin zoveel spontane ontmoetingen plaats kunnen vinden. Ontmoetingen waarbij aannames kunnen kantelen doordat je simpelweg in gesprek raakt met een onbekende. Jelle IJntema merkte tijdens een lange reis hoe makkelijk het eigenlijk is om met mensen in gesprek te raken en iets te leren of te horen wat je nog niet eerder wist. Dat de ervaringen van een ander kanttekeningen kunnen plaatsen bij je eigen ervaringen of het beeld dat je jezelf of van een ander hebt.

In vijf gesprekken van ongeveer 15 minuten kun je een kijkje krijgen in het leven van een ander. Zo kun je onder andere luisteren Sarah die vertelt over het moment waarop zij als moslima voor het eerst een hoofddoek begon te dragen. Michael vertelt over zijn leven als danser en choreograaf en de waarom de dansvorm constante improvisatie hem zo gegrepen heeft. Marieke vertelt over haar werk als trouwambtenaar en hoe het is om ook heel vaak stellen op latere leeftijd te trouwen. Laat je meenemen in hun leefwereld en laat je aannames in tien tot 15 minuten kantelen waarbij je ondertussen geniet van een wandeling door de natuur. Onderweg zijn er ook meerdere plekken waar je zelf een verhaal aan een vreemde kunt vertellen of waar een vreemde je uitnodigt om naar zijn of haar verhaal te luisteren.

Een goed gesprek met: Sarah

Begin 2019 raakte ik met Sarah aan de praat aan de lunchtafel. Ze had net op het digitale prikbord van de organisatie waar we toen beide voor werkte een vrij openhartig bericht geplaatst over waarom ze een hoofddoek was gaan dragen. Haar openheid en de manier waarop zij daarover aan de lunchtafel praatte maakte dat ik toen ik dit project startte meteen wist dat zij mijn eerste gast zou worden.

Sarah’s opa kwam jaren geleden als gastarbeider naar Nederland. In de tijd dat velen naar Nederland kwamen om als gastarbeider hier aan de slag te gaan. Jaren daarna volgen ook zijn zoon en zijn vrouw, de ouders van Sarah. Sarah kreeg van huis uit de islamitische waarden en normen mee maar kwam door alle christelijke scholen waarop zij les kreeg ook in aanraking met die waarden en normen. Een brede blik op geloof, rituelen en de Nederlandse maatschappij. Een maatschappij waarin de afgelopen jaren anders tegen moslims en Marokkanen aan wordt gekeken. Waarop door politici, partijen en media met gemak een kant van het verhaal wordt belicht. In die maatschappij groeien moslims als Sarah op, moslims die hun weg zoeken in een veranderend landschap, die zoeken naar hun identiteit, hun geloof en wat bij hun past.

Hoe is het dan om nu om een hoofddoek te gaan dragen. Hoe kom je tot die beslissing? Wat voor reacties krijg je? Wat doet het persoonlijk met je? En hoe draag je een hoofddoek eigenlijk? Al dat soort vragen komen aan bod in het onderstaande gesprek wat ik met Sarah had.

Veel plezier ermee en onder het gesprek staan ook nog twee bonusfragmenten als je nog niet uitgeluisterd bent.

Over dit project en de initiator

Menu