Bali

Bali

0
Kilometers
0
Kilometers
0
°
Gemiddeld
0
Dagen
0
Dagen
0
Foto's

Gerebeg desa, Agung Rai museum

Bali was de eerste echt verre reis die ik maakte. Ik had al behoorlijk veel gezien in Europa en daar net buiten maar echt zo ver weg was ik nog niet geweest. Ik had hard gewerkt, veel gedaan en ik moest er even tussenuit. Een collega zei: “Je moet ook echt het land even uit want anders blijf je maar doorgaan met werken en laat je het niet los” en hij had gelijk. Er gingen meerdere landen door mijn hoofd maar ergens kwam Bali steeds weer terug. Een ander land maar bovenal ook een andere cultuur en andere natuur en die combinatie maakte dat ik vrij snel overstag was.

Sanur

De drukte ontvlucht

Vanuit Den Passar was het nog een halfuurtje rijden om in Sanur uit te komen. Kuta, is niets voor mij: de drukte, het massale en het toeristische past niet dus ik had door de reisgids heen gebladerd en kwam bij Sanur uit. Geen verkeerde keuze! Prima voorzieningen, leuke tentjes om in te eten en kleinschalig genoeg om je ook een heel klein beetje van de authentieke cultuur te proeven.

Ubud

Na een paar dagen in Sanur te hebben vertoefd was het tijd om door te trekken. Ubud werd de volgende plaats om te bezoeken. Gewoon van te voren wat websites bekeken en Booking.com gebruikt om de beste hotelletjes te vinden. Ik snap best waarom je op huwelijksreis naar Bali wilt en ik snap ook best dat je dan in zo’n soort hotel wilt slapen. Een eigen huisje dat op de vele insecten en de bus insectenspray na perfect was. En er dan midden in de nacht achter komen dat een oerwoud in de buurt veel herrie maakt. Gelukkig went het snel!

Ubud

Je hebt als kind van die dromen over hoe het zou zijn om tussen de rijstvelden te lopen. De Novib kalender vlakbij de eettafel thuis liet je zo vaak dat soort uitzichten zien. Ik stond daar, keek om mij heen en besefte me dat ik er was. Dat ik die droom uit zag komen. Zo bijzonder. De manier waarop was helemaal leuk. Ik had de stagiaire vanuit het hotel meegekregen die mij door zijn buurt heenreed. Snel langs de toeristische drukte naar de hoogtepunten van de regio en zelfs bij zijn ouders langs. Gewoon bij mensen thuis, mensen in hun dagelijkse habitat. Dat is wat reizen moet zijn! Eenmaal thuisgekomen keek ik nog een goed naar die foto van de rijstvelden en dacht ‘Nu heb ik ook nog een Novib-kalender foto gemaakt’ 😉

Agnun Rai museum, Ubud

Een echte aanrader in Ubud, naast de prachtige rijstvelden, is het Agnung Rai museum. Je vind er mooie lokale kunst, een stuk van de geschiedenis van Bali en haar bewoners en de plek zelf is ook idyllisch.

Kintamani

De volgende stop was Kintamani. Mount Batur een actieve vulkaan die beklommen diende te worden en de zonsopgang hetgeen dat aanschouwd diende te worden. Tegelijk had het pensionnetje niet alleen een mooi uitzicht op Mount Batur, een stille vulkaan, maar ook het dorp Kintimani.

Uitzicht vanaf Mount Batur

Vroeg, heel vroeg in de ochtend vertrokken wij richting Mount Batur. Deze actieve vulkaan barstte in 2000 voor het laatst uit. Nu is de vulkaan redelijk rustig op wat geisers onderweg. Het was een behoorlijke klim die er door mijn camera-apparatuur niet makkelijker op werd. Gelukkig had ik een gids die mij halverwege een handje hielp. Je bent niet de enige die het uitzicht wilt zien en ook al was ik er net buiten het hoogseizoen je zag een mooi lijn van lampjes de vulkaan optrekken. Eenmaal boven wordt je begroet door de apen die daar leven en graag van de toeristen een broodje krijgen of pakken. Met het weer weet je het nooit als je erop uittrekt. Zo ook die dag. Eenmaal aangekomen op de top werd het heel erg mistig dus de zon die over de horizon heen verscheen was moeilijk te aanschouwen. Desondanks waren de weg naar boven en de weg naar beneden erg indrukwekkend.

Kintamani

Bali kent meerdere kanten en het is het is goed om er zoveel mogelijk te zien. Armoede is namelijk nooit ver weg. Het is een straat, een hoekje, een heuveltje of een steenworp ver zo ook in Kintamani. Ik had een aardig pensionnetje met een prachtig uitzicht op Mount Batur die ik later nog zou beklimmen. Het pensionnetje lag ietsje buiten het dorpje dus ik liep over de steile weg omhoog het dorpje in. En ook al leeft men er niet in complete armoede het scheelt niet veel. Kinderen spelend tussen het vuil, een dode hond op straat en de grijze luchten van die dag gaven het dorpje een af en toe erg troosteloze aanblik. Tegelijk wel goed om gezien te hebben.

Sanur

Door een samenloop van omstandigheden kwam ik toch weer snel in het zuiden van het eiland terecht. Er is dus nog wel wat over voor de volgende keer. Gelukkig is Sanur als ik eerder al omschreef een prima plek om rond te zijn. In alle rust de cadeautjes voor familie en vrienden kunnen kopen alvorens ik weer naar huis vertrok.

Balinese dansvoorstelling

Ik ben niet degene die graag de echte toerist uithangt. Ik zoek liever mijn eigen weg. Tegelijk kon ik deze voorstelling niet weerstaan. Toeristisch ja, maar wel leuk om gezien te hebben.

Uluwatu tempel

Met nog een paar uur te besteden voordat het vliegtuig weer richting huis vertrok vroeg ik de taxichauffeur mij naar de Uluwatu Tempel te brengen. Prachtige plek met een fantastisch uitzicht over de oceaan en daarmee een hele mooie manier om de vakantie af te sluiten.

Menu