Een goed gesprek

Een goed gesprek

In een goed gesprek heeft kunstenaar Jelle IJntema ontmoetingen en gesprekken met gewone en bijzondere mensen. Over je eigen weg vinden. Over buiten de lijntjes kleuren. Over waar je voor gaat, van wie je houdt en waar je van droomt. Over wat belangrijk is voor jou in dit leven en wat misschien wel weinig gezegd of belicht wordt. Over leven, dood, inspiratie, geloof, seksualiteit, samen leven, maatschappij en cultuur. Ontmoetingen en gesprekken uit pure nieuwsgierigheid en om de ander en jezelf beter te leren kennen. Elke podcast wordt voorzien van een unieke (portret-)foto.

Wil jij een goed gesprek met mij aangaan? Of weet je iemand?

Over het project

Onze levens zijn in de afgelopen jaren veranderd. Door sociale bubbels en sociale media komen we minder makkelijk in contact met onbekenden en de COVID-19 pandemie heeft dit alleen nog maar versterkt.

Wanneer luisterde jij voor het laatst naar het verhaal een onbekende?

Ik wil de komende jaren op mijn manier iets doen om een aantal van de barrières die dergelijke gesprekken in de weg staan weg te nemen. Met verschillende projecten die draaien om in gesprek komen en blijven met elkaar wil ik daar iets aan doen. Tijd voor een goed gesprek is daar een onderdeel van. In een aantal podcasts wil ik met bewoners en bezoekers van Utrecht in gesprek gaan over wat hun drijft in het leven en hoe ze naar het leven kijken. Onbevangen gesprekken over geloof, geaardheid, fysieke, emotionele en lichamelijke beperkingen. Gesprekken waarin menselijkheid en compassie voorop staan. Ook als een indirecte uitnodiging aan de luisteraar om een zelfde manier een gesprek met een onbekende aan te gaan.

Over het project

Het idee voor het project Tijd voor een goed gesprek ontstond in 2019 vlak na een lange reis door Nieuw-Zeeland, een reis waarin ik opnieuw merkte hoe makkelijk ik met onbekenden in gesprek raakt. Dat die gesprekken waardevol voor mij zijn. Dat daar mooie dingen in worden gezegd die het verdienen om gedeeld te worden. Tegelijk besefte ik me ook dat dit soort gesprekken in het dagelijks leven minder makkelijk tot stand komen dus zocht ik naar een manier om deze ontmoetingen een onderdeel te laten worden van mijn leven en werk als kunstenaar en zo ontstond het idee voor deze podcast.

Afleveringen

Enige tijd geleden een pilot aflevering op met Sarah, een moslima, midden twintig, die besloot een hoofddoek te gaan dragen. Zij was daarover heel erg open geweest in de organisatie waar wij toen beiden voor werkten, maar ik kende haar eigenlijk niet goed en dus ik besloot haar uit te nodigen voor een goed gesprek. Vragen als waarom, waarom nu en hoe voelt dat om voor die uiting van geloof te kiezen waren het startpunt een gesprek dat hieronder te beluisteren valt.

Wil jij een goed gesprek met mij aangaan? Of weet je iemand?

Een goed gesprek met: Sarah

Begin 2019 raakte ik met Sarah aan de praat aan de lunchtafel. Ze had net op het digitale prikbord van de organisatie waar we toen beide voor werkte een vrij openhartig bericht geplaatst over waarom ze een hoofddoek was gaan dragen. Haar openheid en de manier waarop zij daarover aan de lunchtafel praatte maakte dat ik toen ik dit project startte meteen wist dat zij mijn eerste gast zou worden.

Sarah’s opa kwam jaren geleden als gastarbeider naar Nederland, in de tijd dat velen naar Nederland kwamen om als gastarbeider hier aan de slag te gaan. In de jaren daarna volgden ook zijn zoon met zijn vrouw; de ouders van Sarah. Sarah kreeg van huis uit de islamitische waarden en normen mee maar kwam door alle christelijke scholen waarop zij les kreeg ook in aanraking met die waarden en normen. Een brede blik op geloof, rituelen en de Nederlandse maatschappij. Een maatschappij waarin de afgelopen jaren anders tegen moslims en mensen met Marokkaanse achtergrond aan wordt gekeken. Waardoor politici, partijen en media met gemak slechts een kant van het verhaal wordt belicht. In die maatschappij groeien moslims als Sarah op, moslims die hun weg zoeken in een veranderend landschap, die zoeken naar hun eigen identiteit, hun geloof en wat bij hun past.

Hoe is het dan om nu om een hoofddoek te gaan dragen. Hoe kom je tot die beslissing? Wat voor reacties krijg je? Wat doet het persoonlijk met je? En hoe draag je een hoofddoek eigenlijk? Al dat soort vragen komen aan bod in het onderstaande gesprek wat ik met Sarah had.

Menu